De slimme fabrieken van Industrie 4.0 staan op het punt om een revolutie te ontketenen binnen de productiesector.

Het is bijna niet mogelijk om de voordelen van slimme fabrieken te overschatten - ze gaan niet alleen het productieproces versnellen en kosten besparen, maar bieden ook de mogelijkheid om producten voor individuele consumenten te personaliseren.

Het is dan ook geen verrassing dat Belgische fabrikanten zeer geïnteresseerd zijn in deze nieuwe technologie. Een recent onderzoek door PriceWaterhouseCoopers België (PwC) wijst uit dat 83% actief uitkijkt naar manieren om het concept van Industrie 4.0 binnen hun eigen bedrijf en operationele strategie te implementeren.

De grondvesten voor slimme fabrieken

Om de basis te leggen voor deze slimme fabrieken, investeren fabrikanten momenteel veel geld in nieuwe software die gebruikt wordt om productieprocessen te monitoren en aan te sturen; “Een slimme fabriek zal hele andere eisen stellen aan een MES,” vertelt Vincenzo Carrabs, afdelingsmanager Engineering & Manufacturing bij Michael Page Brussel. “Slimme fabrieken hebben zelflerende machines en robots, waardoor er een andere aanpak nodig is.”

Veel vraag naar kandidaten

Er is veel vraag naar kandidaten die weten hoe MES-software geïmplementeerd moet worden. “We zien veel aanvragen van onze klanten voor MES-specialisten. Recent plaatsten we nog een Global MES Project Director,” aldus Vincenzo Carrabs. “Voor deze functies moet een kandidaat veel meer bieden dan alleen technische vaardigheden. Verandermanagement is een belangrijk onderdeel van het werk. Sociale en leidinggevende vaardigheden zijn dan ook essentieel om te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen.”

Koploper van de revolutie

De koplopers van de 4e industriële revolutie zijn te vinden in Duitsland, waar internationale bedrijven als Siemens, Bosch en Volkswagen de kar trekken. Het is geen toeval dat Industrie 4.0 een van de belangrijkste onderwerpen was tijdens de Hannover Messe, de jaarlijkse bijeenkomst van de Duitse productiesector. Volgens een recent onderzoek van PwC gaan bedrijven de komende twee jaar wereldwijd meer dan 860 miljard euro investeren in het Internet of Things (IoT).

Door de adoptie van het IoT is Duitsland, waar de economie voornamelijk wordt aangedreven door de productiesector, een internationale hotspot voor ingenieurs. Volgens een recente enquête van PageGroup, waaraan wereldwijd meer dan 1.900 ingenieurs deelnamen, is het land de populairste bestemming voor kandidaten die hun carrière in het buitenland willen voortzetten. Van alle ingenieurs die bereid waren te verhuizen zag 48% Duitsland als de bestemming met het klimaat dat de meeste kansen biedt. Aangezien veel Duitse bedrijven zich bezighouden met vergevorderd en toegepast onderzoek, is het een van de belangrijkste internationale knooppunten op het gebied van R&D voor de technologie en engineering.

Latijns Amerika: bestemming in opkomst

Op wereldniveau zijn de landen in Latijns Amerika verrassend populair bij expat ingenieurs. Zo staat bijna 25% van de ingenieurs die bereid zijn om te verhuizen open voor een verhuizing naar Argentinië, waar de komende jaren substantiële investeringen in grote infrastructuurprojecten gepland staan. De regering tekende recent een intentieverklaring voor een nauwe samenwerking met grote internationale bedrijven zoals Siemens, om oplossingen te ontwikkelen op het gebied van energie, transport en slimme steden. Dit zou duizenden nieuwe banen opleveren.

Opkomende markten koploper in hernieuwbare energie

Een van de aandachtsgebieden voor investering van de Argentijnse regering is hernieuwbare energie. Dit is een trend in Latijns-Amerikaanse landen en andere opkomende markten.

Volgens een recent rapport van de Verenigde Naties geven opkomende markten nu meer uit aan hernieuwbare energie dan geïndustrialiseerde landen. Zij hebben tot nu toe 145 miljard euro uitgegeven aan hernieuwbare energieprojecten, waaronder wind- en zonne-energie, terwijl ontwikkelde landen slechts 120 miljard euro hebben besteed. Zuid-Amerikaanse landen als Chili, Brazilië en Mexico staan in de top 10 van hoogste bestedingen ter wereld. Dit verklaart deels waarom er zoveel Latijns-Amerikaanse landen in de top-25 van populairste bestemmingen voor ingenieurs staan.

Wereldwijd de beste hotspots voor ingenieurs

Voor Trend Watch ondervroeg PageGroup wereldwijd 18352 werkzoekenden die zich tijdens het derde kwartaal van 2017 op onze Michael Page en Page Personnel websites hadden aangemeld. Van de 1935 ingenieurs die aan het onderzoek meededen, was 73% bereid om te verhuizen voor de kans op een baan, een beter salaris of een andere levensstijl.

Lees meer over de andere sector trends:

Ga terug naar Trend Watch

Op zoek naar medewerkers?

Wilt u met ons praten over uw wervingsbehoeften?

Neem contact op

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen