Pas op voor oplichting! Meer info.
Solliciteer voor een nieuwe functie
Wij zijn hier om je te helpen de juiste talenten te vinden.
Ontdek de salarissen van meer dan 150 functies in 15 verschillende sectoren
Wij vinden het beste talent voor onze klanten en koppelen kandidaten aan hun ideale jobs.
Start je carrière bij PageGroup En haal het beste uit jezelf!
Mensen zeggen vaak dat ze in hun leven op een tweesprong komen – een punt van bezinning voor ze een beslissing nemen die verstrekkende gevolgen kan hebben.
Na een wereldwijde pandemie, de toenemende populariteit van thuiswerk en andere veranderingen in de manier waarop we werken, ben jij misschien op een tweesprong in je eigen carrière aanbeland. Ben je tevreden in je huidige functie om hetzelfde parcours te blijven volgen? Of is het misschien tijd om andere oorden op te zoeken?
Je bent in deze tijden in ieder geval niet de enige die je vragen stelt.
Laten we wel wezen: een tweesprong in je carrière bereiken is niks om je ongemakkelijk over te voelen. Veel mensen beseffen namelijk op een welbepaald moment dat ze meer uit zichzelf willen halen. Dat blijkt ook uit de volgende cijfers:
Er zijn al tal van catchy namen over de tongen gerold om dit turbulente fenomeen op de arbeidsmarkt te beschrijven. The Great Resignation of de Grote Ontslaggolf. The Big Quit. Wij noemen het echter liever de Grote Bezinningsgolf, want dat begrip bevat ook het idee dat miljoenen mensen opnieuw nadenken over hun carrière, ook al hebben ze nog geen beslissing genomen. Klinken sommige van deze bedenkingen je bekend in de oren?
Misschien ben je niet langer tevreden dat je je thuis door ethische overwegingen laat leiden, en op het werk door winst? Je bent niet de enige. Drie kwart van de Europese werknemers verklaarde in een enquête van Michael Page dat ze voor een maatschappelijk verantwoorde onderneming wilden werken (MVO). Eenvoudig gezegd: ze willen dat hun werkgever 'doet wat juist is', wat kan gaan van meer aandacht voor mensenrechten naar mogelijkheden bieden van vrijwilligerswerk in de lokale gemeenschap.
Misschien ben jij een van de miljoenen bedienden (essentieel personeel had weliswaar een andere ervaring) die tijdens de pandemie gelukkiger waren op het werk, toen je verplicht van thuis uit moest werken. Uit onze peilingen blijkt dat 59% van de werknemers het liefst altijd of soms van thuis uit zou willen werken.
Leiderschapsvaardigheden zijn belangrijk. Je werk kan enorm veel voldoening geven en je werkuren kunnen flexibel zijn, maar als je baas je oneerlijk behandelt of je tijdens vergaderingen negeert, dan is het bijna onmogelijk om gelukkig te zijn op het werk. Wanneer we Europese werknemers in onze enquête vroegen wat volgens hen een slechte manager maakt, vermeldden ze weerstand tegen verandering, slechte organisatievaardigheden en openlijke kritiek op teamleden als de minst aantrekkelijke eigenschappen van een leidinggevende. Maar geen paniek, er zijn nog heel veel uitstekende managers die het wel goed doen, met eigenschappen als het vermogen om werknemers te helpen hun potentieel ten volle te ontwikkelen (volgens onze enquête de belangrijkste eigenschap van een baas), respect en goede communicatievaardigheden.
Corona was niet het enige dat werknemers de afgelopen jaren bezighield. De opkomst van sociale bewegingen zoals Black Lives Matter en de grotere aandacht voor onderwerpen als (trans)genderidentiteit, hebben organisaties ertoe aangezet om diversiteit, gelijke kansen en inclusie een integraal onderdeel te maken van hun beleid. Maar enkele bedrijven boeken wat dat betreft sneller vooruitgang dan andere, en misschien heb je nog steeds niet het gevoel dat je 'op het werk echt jezelf kunt zijn'. Dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar een werkgever met waarden die beter aansluiten bij de jouwe.
Vaardigheden zijn waar het tegenwoordig om draait. In de huidige kenniseconomie moeten professionals zich heel precies toeleggen op het aanleren van (zowel technische als sociale) vaardigheden die ze nodig hebben om te slagen. Wel 71% van de respondenten in een enquête van Michael Page verklaarde dat opleiding en carrièreontwikkeling hoog op de lijst van hun gewenste personeelsvoordelen stonden, boven traditionelere extra's zoals een private zorgverzekering of een bedrijfswagen.
Sommige mensen durven dit niet goed hardop te zeggen. Er is echter niks mis mee om een salaris te willen dat jouw vaardigheden, ervaring én jouw toegevoegde waarde voor je werkgever ook goed weerspiegelt. Dit jaar stijgt de inflatie in Europa naar verwachting bovendien tot boven de 8%. Een loonsverhoging die in 2020 nog royaal had geleken, helpt op dit moment allicht amper om de kosten van levensonderhoud te dekken.
Dus, wat denk je? Weet je nog steeds niet zeker wat je van je carrière moet vinden? We hebben een korte test voor je opgesteld om erachter te komen of het tijd is om betere oorden op te zoeken. Nu is het moment om positief te gaan nadenken over wat jij kunt veranderen om voor jezelf aan een betere toekomst te bouwen. Je kunt op ons rekenen om je in dit proces te begeleiden.
Voor je iets verandert aan je carrière, moet je heel goed weten wat je wil en wat je fijn vindt.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe begin je daar in 's hemelsnaam aan? In onze stapsgewijze video helpen we je om jezelf te herontdekken.
Nu lijkt het misschien allemaal heel erg onduidelijk, maar neem vooral de tijd om hier rustig over na te denken. Het is belangrijk dat je visualiseert wat je wil, vóór je iets concreets doet.
Als je wat hulp wilt, maak dan een profiel aan op onze website en praat met onze consultants. Of blader door onze vacatures om wat inspiratie op te doen!
Ben je tot de vaststelling gekomen dat je carrière in het slop zit? En heb je ook nagedacht over hoe dat komt? En tot slot, heb je een goed idee van welke richting je met je carrière uit wil?
Heb je op al die vragen 'ja' geantwoord? Mooi zo!! Jij bent klaar voor een vliegende start van je nieuwe carrière.
Maar dat betekent niet dat je zomaar voor elke in het oog springende vacature moet solliciteren, of moet ingaan op het eerste aanbod van een recruiter op LinkedIn. Een carrière is een reis. Hoe beter je je voorbereidt om van A naar B te gaan, hoe vlotter het gaat — en hoe kleiner de kans dat je onderweg verdwaalt.
Met dat idee in het achterhoofd geven we je hier enkele tips voor een goede start van je nieuwe carrière.
Ambitie, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen zijn allemaal goede eigenschappen die werkgevers belangrijk vinden...
Maar in een kenniseconomie maakt het niet uit of je al deze eigenschappen hebt, als het je ontbreekt aan — je raadt het al — kennis. Als je gaat solliciteren zonder eerst je huiswerk te doen, dan krijg je van aanwervende managers misschien goede punten voor je potentieel, maar loop je de job uiteindelijk toch mis omdat je niet goed voorbereid bent.
Begin met wat grondig onderzoek. Een toptalent moet weten wat de belangrijkste inzichten zijn die in de sector aan de basis liggen van innovatie, en op de hoogte blijven. Meld je aan voor relevante nieuwsbrieven en publicaties om op de hoogte te blijven van trends zodat je daar in toekomstige sollicitatiegesprekken moeiteloos een gesprek over kunt voeren. Ga op zoek naar influencers uit de sector op sociale media en volg ze. Lees artikelen die zijn geschreven of die worden gedeeld door ervaren professionals op hun LinkedIn-profiel en reageer erop.
Nadat je je flink in de sector hebt verdiept, kun je je toespitsen op de specifieke functies die jij interessant vindt. Als je bijvoorbeeld (opnieuw) belangstelling hebt voor een carrière in tech, blader dan door vacatures op jobsites om voeling te krijgen met de kwalificaties, vaardigheden en opleidingsvereisten die werkgevers als een must beschouwen.
Meer tonen
Een gap-analyse klinkt technisch, maar eigenlijk is het gewoon een manier om je bestaande vaardigheden te toetsen aan de vaardigheden die je nodig hebt om je carrière vooruit te helpen...
Eén manier om te achterhalen welke vaardigheden je mist, is het gebruik van een online evaluatietool. Ook kun je samenwerken met een carrièrecoach of recruiter. Via een dergelijke zelfevaluatie op maat wordt duidelijk wat je sterke en zwakke punten zijn, zodat je zelfvertrouwen opbouwt uit je sterke punten om je zwakke punten aan te pakken.
Als je nadenkt over opleidingen die je zou kunnen volgen, hoef je er niet meteen van uit te gaan dat je jezelf moet heruitvinden. Uit de gap-analyse van je vaardigheden blijkt immers wellicht dat je veel van de belangrijke vaardigheden die je nodig hebt om hogerop te komen, al hebt. Deze zogenaamde overdraagbare vaardigheden bestaan uit twee categorieën:
Bevestigen wat je al weet, zou goed moeten zijn voor je zelfvertrouwen. En dan nu het iets moeilijkere deel. Misschien moet je nieuwe vaardigheden leren of bestaande vaardigheden ontwikkelen in je huidige werkterrein. Dat heet upskilling. Of misschien heb je vaardigheden nodig in een heel ander gebied. Dat wordt reskilling genoemd.
Er is een schat aan materiaal beschikbaar om je te helpen upskillen of reskillen, van traditionele universiteitspopleidingen tot online leerplatforms. Vergeet ook niet dat veel werkgevers net zo goed interesse hebben in kandidaten die graag willen leren, als in mensen met perfecte cijferlijsten en een goed opgesteld cv. In een sollicitatiegesprek vragen naar mogelijkheden voor professionele ontwikkeling is een uitstekende manier om aanwervende managers te laten zien dat je bereid en enthousiast bent om tijdens je werk te blijven leren.
De stap naar een functie die goed aansluit bij jouw vaardigheden en ambities kan enorm veel voldoening geven, maar je betaalt mogelijk ook een prijs...
Je kunt tot de vaststelling komen dat de voordelen niet opwegen tegen de risico's. Maar denk eerst eens goed na over de beste beslissingen die je ooit hebt genomen, of het nu gaat om persoonlijke relaties of carrièrebeslissingen. Waren al die beslissingen zonder risico? En vergeet niet dat het beginsalaris en de verantwoordelijkheden in je nieuwe functie je huidige positie weerspiegelen, niet waar je je over een jaar tijd bevindt. Als je hard werkt en gebruikmaakt van de opleidingsprogramma's van je nieuwe werkgever, kom je wellicht snel hogerop.
Er zijn verschillende manieren om te ervaren wat een job inhoudt zonder een permanent contract als je eerst wil kijken of het iets voor jou is...
Al deze tips en hulpmiddeltjes kunnen je helpen om je carrièreparcours een vliegende start te geven. Maar laat je niet zodanig meeslepen dat je vergeet wat je uiteindelijke bestemming is. Ben je er klaar voor? Lees dan verder om erachter te komen hoe je een mondige sollicitant wordt en hoe je de werkgever kunt vinden die bij jou past.
Kun je op dit moment wat hulp gebruiken? Wij zijn er om je te helpen. Raadpleeg onze vacatures of maak een profiel aan en praat met een onze consultants. Zij kunnen je deskundig advies verlenen.
De naschokken van de pandemie. The Great Resignation of de Grote Ontslaggolf. De opkomst van thuiswerk. Deze en andere factoren hebben geleid tot een van de beste omgevingen voor werkzoekenden die Europa ooit heeft meegemaakt. Uit de statistieken blijkt steeds weer opnieuw dat de vraag naar goed opgeleid talent nog steeds sterker stijgt dan het aanbod.
Er is echter één probleem: Jij bent geen statistiek. Ongeacht de marktomstandigheden is het hele sollicitatieproces vaak een emotionele achtbaan. Je neemt een ingrijpende beslissing, en je wil zeker weten dat je er met je volgende job ook op vooruit gaat. Anders kom je terecht in een baan waar je niet meer voldoening uit haalt dan je vorige.
Laten we eens bespreken hoe je die twijfels van je af kunt zetten en het sollicitatieproces positief, zelfverzekerd en mondig kunt aanpakken.
Denk na over wat jou 'jou' maakt. Je lievelingssneakers, wel ja. Je muzieksmaak, zeker weten. En omdat je wellicht zo'n derde van je leven doorbrengt met werken, omvat je persoonlijke merk ook de gewoontes en kwaliteiten die jou als professional uniek maken. Misschien beschik je over uitstekende kwalificaties in de vorm van certificeringen en behaalde titels. Of kun je als geen ander onder druk strakke deadlines halen. Misschien doe je vrijwilligerswerk voor plaatselijke non-profitorganisaties of ngo's. Er is een eindeloze lijst van mogelijkheden.
Waarom is dat belangrijk? Omdat voor de meeste mensen de 'etalage' voor ons persoonlijke merk het internet is. Of we dat nu leuk vinden of niet, alles wat we online doen — op LinkedIn, Instagram en TikTok, en op gespecialiseerdere platforms zoals GitHub en Quora — zijn voor recruiters en aanwervende managers een bron van informatie. Er is zelfs onderzoek waaruit zou blijken dat de meeste werkgevers kandidaten hebben geëlimineerd op basis van hun activiteiten op sociale media.
Als zelfzekere werkzoekende stel jij je persoonlijke merk samen om indruk te maken op aanwervende managers en jezelf een streepje voor te geven op andere kandidaten. Denk na over waar jij enthousiast van wordt en zorg ervoor dat dat ook duidelijk valt op te maken uit je cv en je socialemediaprofielen. Vergroot je netwerk door contact te leggen met mensen in jouw vakgebied die jou inspireren. En het allerbelangrijkste: vertel een verhaal. Laat zien hoe jouw levenservaringen jouw professionele keuzes hebben beïnvloed en praat duidelijk over eventuele problemen die je op je parcours hebt meegemaakt.
Nerveuze kandidaten lezen een vacature en vragen zich af: "Wil dit bedrijf me wel hebben?" Mondige sollicitanten zien dezelfde vacature en denken: Wil ik voor dit bedrijf werken?
Hoe kun jij ervoor zorgen dat je ook zo gaat denken? Ten eerste: laat je niet intimideren als een functie die je interessant vindt een lange lijst van eisen heeft. Als er natuurlijk ondubbelzinnig wordt vermeld dat alleen doctors in datawetenschappen in aanmerking komen, dan heeft het natuurlijk geen zin om te solliciteren – tenzij je dat bent. Maar in de meeste gevallen verwachten recruiters en aanwervende managers niet dat je perfect aan alle vereisten voldoet, dus maak je daar geen zorgen over. Vooral vrouwelijke werkzoekenden zouden dit advies ter harte moeten nemen. Uit onderzoek blijkt immers dat mannen voor een vacature solliciteren als ze slechts aan 60% van de vereisten voldoen. Vrouwen solliciteren alleen bij een 100% match.
Ten tweede: bedenk wat het bedrijf voor jou kan doen, en niet alleen wat jij voor het bedrijf kunt doen. Zet het bedrijf in op upskilling en professionele ontwikkeling? Of lijkt het slechts vage ambities in die richting te hebben? Biedt het bedrijf een flexibele of hybride werkregeling, waarbij het werknemers vertrouwt dat ze zelf productief kunnen zijn? Welke taal gebruikt het bedrijf in verband met diversiteit en inclusie? Zijn het algemene kreten of lijkt het bedrijf zich bewust in te zetten voor een diverser en inclusiever personeelsbestand?
Weet je nog, Hans en Grietje en het spoor van broodkruimels? 'Breadcrumbing' is ook de dubieuze praktijk waarbij een werkgever je net genoeg informatie en aanmoediging geeft om je aan het lijntje te houden, maar nooit echt een beslissing neemt. Het is het tegenovergestelde van 'ghosting', waarbij kandidaten verdwijnen zonder recruiters of aanwervende managers op de hoogte te brengen.
Ghosting is iets wat mondige werkzoekenden niet doen — en breadcrumbing is iets wat hen niet overkomt. Heb je het gevoel dat een potentiële werkgever je aan het lijntje houdt? Stel een duidelijke termijn voorop voor de volgende fase van het proces — en wees dan ook bereid om afscheid te nemen als er niks uit de bus komt.
Wat goede raad: Als je tijdens een sollicitatieproces vindt dat je onheus behandeld bent, laat je dan niet verleiden om je gal te spuwen op sociale media. Het lucht misschien heel even op, maar op lange termijn is het schadelijk voor je persoonlijke merk.
Heb je een heel interessante werkaanbieding gekregen? Gefeliciteerd! Maar voor de mondige sollicitant is dit verre van het einde van de rit.
Lees het aanbod van begin tot einde en weeg elk punt af tegenover jouw behoeften en verwachtingen. Gebruik onze salarisgids voor jouw land om het salarisaanbod te vergelijken met het marktgemiddelde voor jouw functiebenaming, verantwoordelijkheden en ervaring. Gebruik deze gegevens om een beter startloon te vragen als het aanbod onvoldoende is.
Vergeet ook niet dat het beginsalaris slechts één onderdeel is van een beloningspakket. Bevat het pakket interessante extra's en voordelen? Hoeveel vakantiedagen krijg je per jaar, en krijg je er in de loop van de tijd meer? Mag je op kosten van de werkgever bijstuderen? Krijgen werknemers kortingen of een gratis fitnessabonnement? Misschien wil de aanwervende manager geen toegeving doen wat je beginsalaris betreft, maar gewoonlijk is er wat meer ruimte om het standaardpakket van voordelen beter op je behoeften af te stemmen.
Iedereen kan een zelfverzekerde, mondige sollicitant worden. Soms heb je alleen wat aanmoediging en deskundig advies nodig. Ons wereldwijde netwerk van recruiters en consultants staat klaar om je te helpen bij het ontwikkelen van je eigen merk, om te evalueren welke vaardigheden je moet aanscherpen en om je vacatures voor te stellen die jou op het lijf zijn geschreven bij de beste bedrijven ter wereld. Upload je cv vandaag en kijk hoe wij je kunnen helpen om je op je carrièreparcours te ondersteunen.